Event

Klart for Norgesmesterskap i yrkesfag

Illustrasjonsbilde. Foto: WorldSkills Norway

27.–29. september arrangeres Yrkes-NM 2022 i Kristiansand med Agder Fylkeskommune som vertskap. Arrangementet består av både yrkeskonkurranser og utdanningsmesse og forventes å samle 15.000 besøkende elever.

Yrkes-NM er en nasjonal yrkeskonkurranse for lærlinger og unge fagarbeidere som arrangeres hvert 2. år. Årets Yrkes-NM er lagt til Sørlandshallen og Sørlandet travpark. Her blir det parallelt også arrangert en stor utdanningsmesse.

– Foruten å kåre norgesmestere er hovedhensikten med Yrkes-NM å inspirere, motivere og spre kunnskap om yrkesfagene, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.

– De beste ambassadørene

Det skal kåres norgesmestere i 18 ulike yrkesfag i Kristiansand og for flere av fagene fungerer mesterskapet som uttak til Yrkeslandslaget og Yrkes-EM som arrangeres i Polen i september 2023.

– Norge har et enormt behov for fagutdannede og det er derfor viktig at flere ungdom og foreldre ser hvilke muligheter det ligger i yrkesfaglig utdanning, sier Valstad.

– Lærlinger og unge fagarbeidere er de beste ambassadørene for sine fag. Ved å kombinere norgesmesterskap og utdanningsmesse på samme sted får besøkende både se Norges beste i aksjon og selv prøve ulike yrkesfag. Alt ligger til rette for at det skal bli festdager for yrkesfagene i Kristiansand, sier Valstad.

Både statsminister Jonas Gard Støre og kunnskapsminister Tonje Brenna har meldt at de vil besøke årets viktigste norgesmesterskap.

Åpent for publikum 

Den 27. – 29. september kl. 09.00–18.00 er Yrkes-NM og utdanningsmessen åpent for publikum.
– Vi oppfordrer jo spesielt alle foreldre med barn i ungdomsskolealder å ta turen innom. Vi vet at 7 av 10 ungdommer rådfører seg med sine foreldre når de skal fatte sine utdanningsvalg. Derfor er det viktig at foreldrene har oppdatert kunnskap om dagens utdanningsmuligheter på videregående skole, og da spesielt innenfor yrkesfagene, sier Bjørnar Valstad.

Utdanningsmesse

Alle elever i Agder fylke blir invitert til utdanningsmessen av Agder Fylkeskommune. Utdanningsmessen vil være integrert i Yrkes-NM slik at det mulighet til å se Norges beste lærlinger og unge fagarbeidere i aksjon og å få informasjon om de ulike fagene.
– Vi vil organisere busstransport for alle elever i fylket. Utdanningsmessen vil presentere alle utdanningstilbud på videregående skole og det vil være mulig å prøve ulike fag, sier rådgiver Leif Jonassen i Agder Fylkeskommune.  

På utdanningsmessen vil representanter fra opplæringskontor, skoler, bedrifter og fylkeskommunen informere om de ulike utdanningsvalgene.

Om Yrkes-NM 

• Yrkes-NM arrangeres hvert 2. år. Her møtes Norges beste lærlinger og unge fagarbeidere i skarp konkurranse for å kåre Norges beste fagarbeidere

• Yrkes-NM 2022 arrangeres 27.–29. september i Sørlandshallen i Kristiansand. Det arrangeres samtidig en stor utdanningsmesse.

• WorldSkills Norway og Agder fylkeskommune er arrangører 

• 150 utøvere skal konkurrere i 18 ulike yrkesfag

• Deltakerne er tatt ut av bransjeorganisasjoner 

• Det første Yrkes-NM ble arrangert i 2002.