Event

– Dette er overveldende

Bildet: En jublende glad messegeneral, Tone L. Grøstad, tror på svært god oppslutning om årets Vei og Anlegg. 22.000 har sikret seg billetter så langt. Foto: Odd Borgestrand

VEI OG ANLEGG 2022: Det er ingen tvil om at bygg- og anleggsbransjen tørster etter messearrangementer. 22.000 hadde sikret seg billetter til årets Vei og Anlegg messe på Lillestrøm før messen åpnet i dag.

Av Odd Borgestrand

Det er messesjef Tone L. Grøstad i Maskingrossistenes Forening jublende glad for.

– Dette er en overveldende oppslutning, og vi kan allerede ved åpningen slå fast at årets messe blir en suksess når det gjelder oppslutning, sier hun til Byggfakta.
Alle hallene på Norges Varemesse på Lillestrøm, som for øvrig har fått navnet Nova Spektrm, er fulle av anleggsmaskiner og alt som tilhører bygg- og anleggsbransjen. 190 utstillere er på plass med til dels enorme stander. Eksempelvis har Pon Equipment AS og Pon Rental Norway AS sikret seg hele 1400 kvadratmeter i en av hallene.

27.000 kvadratmeter utstilling

Totalt kan arrangørene skilte med 25.000 kvadratmeter innendørs utstilling i tillegg til et par tusen kvadratmeter utendørs.
Det er en allsidig maskinpark som vises fram fra en rekke leverandører, og selv om bransjen er inne i det grønne skiftet er det fortsatt dieseldrevne maskiner som dominerer. Men her er det også en rekke elektriske maskiner.  NASTA: Verdens første serieproduserte Hitachi gravemaskin er ett av trekkplasterne på Nastas stand på Vei og Anlegg.

Mange nyheter

-Naste kunne presentere Hitachis elektriske fem tonner ZX55 Electric for første gang. Verdens første elektriske 15-tonner, ZE 135, har også verdenspremiere. 
-Hesselberg Maskin presenterte en Manitou MRT2660E, en helelektrisk rundtomsvingende teleskoplaster på 18 tonn og inntil seks tonns løftekapasitet.
-Rosendal maskin satser elektrisk med fem ulike modeller på sin stand, for å nevne noen eksempler
Flere leverandører understreker betydningen av å bygge om maskiner til mer miljøvennlige løsninger i en periode der det fortsatt er stor usikkerhet omkring kostnader eller tilgang på elektrisk kraft i Norge.

Spennende møteplasser

Messesjef Tone L. Grøstad, som også er direktør i Maskingrossistenes Forening, tror det blir mange spennende og interessante møteplasser fram til messeslutt på lørdag. 
– Vi vet at det kommer flere lanseringer og nyheter, spesielt rettet inn mot det grønne skiftet. Importørene har vært flinke til å skaffe fossilfrie og utslippsfrie maskiner til sine utstillinger. Selv om årets messe i all hovedsak foregår innendørs, vil kulturen og rammen rundt messen bli den samme som tidligere, mener Grøstad.

Det er 17.gang Vei og Anlegg arrangeres, og dette er en messe åpen for alle, understreker hun. For noen uker siden håpet hun på 20.000 besøkende, men det tallet må nok justeres opp betydelig dersom prognosene for årets messe slår til.